Zumba – träning med glädje

Zumban föddes officiellt 2001 men startade lite tidigare än så av Albert ”Beto” Perez. I mitten av 90-talet glömde han musiken när han skulle hålla ett av sina pass som aerobicinstruktör och körde därför ett spontant pass till ett band han hade i sin bil. Då han var danslärare till yrket blev det ett dansbaserat pass som blev mycket populärt. Han utvecklade det hela och körde några pass på det sättet. Idag är det en stor träningsform över hela världen med utövare i mer än 150 länder.

Dans och glädje

Zumban utgår från rytmerna salsa, merengue, cumbia och reggaeton men kan även innehålla andra rytmer som samba eller flamenco och även disco. En instruktör visar stegen och gruppen följer. Passet utförs till glad och rytmisk musik som gör att du har svårt att hålla glädjen tillbaka. Skillnaden mellan ett pass i vanlig aerobics och ett Zumbapass är egentligen inte så stor utan mest att det hela utförs som en dans och med väldigt lite instruktioner från instruktören. Du ska istället känna av musiken och ge dig hän med hela kroppen. Ett Zumbapass ser utifrån ut nästan som en dansvideo. Du blir väldigt engagerad i din dans och vill hela tiden hänga med bättre och bättre. Ju fler gånger man går på ett pass desto duktigare blir man och du får dessutom ut mer och mer av din träning eftersom du lär dig vilket gör att du hela tiden kan få ut maximalt av din träning!

Alla kan Zumba

Det mest fantastiska med just Zumba är att alla kan delta. Man dansar efter egen förmåga. Eftersom det hela utgår från dans och du har endast din kropp att arbeta med så blir påfrestningen inte så stor. Det är mjuka rytmer och gungande höfter som speglar passet och som ger dig inspirationen. Vissa övningar kanske gör ont på ett eller annat ställe men du kan ändå delta genom att minska dina rörelser eller bara trampa på stället när något gör ont. Ålder är ingen faktor i Zumba utan alla kan vara med, från barn till pensionär. Titta bara på Youtube och andra kanaler där du kan se människor i alla åldrar dansandes dessa danser till väldigt hög ålder.

Att bli instruktör

För att få bli zumbainstruktör behöver du gå kurs för att lära dig allt om Zumban och dess innehåll. Du får då lära dig hur du sätter ihop ett pass och hur du väljer musik och antal låtar. Det är viktigt i byggandet av ett pass att det varieras så att du arbetar igenom hela kroppen och att passet innehåller något från alla de fyra grundrytmerna. När du blivit godkänd får du din licens att träna andra och du kan starta dina klasser. Alla godkända instruktörer med licens finns registrerade på nätet hos Zumbafitness. Har du inte testat Zumba än är det hög tid att föra in glädjen i din träning och börja röra på höfterna. Hitta din inneboende latinodansare!

Att bli instruktör