Träna tillsammans med din hund

Idag lever många ett hektiskt liv. Det är många saker som ska hinnas med under dygnets vakna timmar och träning är kanske en sak som kommer långt ner på mångas lista över nödvändiga saker. Även om du känner att träning är någonting du verkligen skulle behöva så kanske det ändå prioriteras ner eftersom att du känner att det finns så många andra viktigare saker som måste fixas. Hämta barnen, laga mat och gå ut med hunden till exempel. Men om du har en hund så är det ett utmärkt tillfälle att själv få träna samtidigt som hunden får motion. Det finns många olika sätt som du kan träna tillsammans med din hund.

Träna tillsammans med din hund

Långpromenad med övningar

Ta med hunden på en riktig långpromenad istället för att bara stressa ut på lilla rundan så den får kissa. Gå en långpromenad i så raskt tempo som hunden tillåter, då får du upp ett skönt flås som är nyttigt för konditionen. På passande ställen kan du göra stopp, låta hunden få nosa runt lite medan du själv ger dig hän åt benböj och höga hopp. Säkert kommer hunden att vilja vara med på det roliga och hoppar snart i kappa med dig. Det här kommer att ge dig en härlig stund tillsammans med din hund och er relation kommer att stärkas.

Agility

Den här fartfyllda sporten är perfekt för den som vill själv vill få träning samtidigt som hunden. Tillsammans ska ni ta er an olika hinder. Hunden ska med hjälp av dina kommandon ta sig igen tunnlar, över broar och gungbrädor, hoppa genom ringar och gå sicksack mellan pinnar. Allt görs på tid så det gäller för dig som ägare att du är på alerten och springer lika fort som din lurviga lilla vän. Att ta sig runt banan kan se enkelt ut men det krävs mycket träning för att få fram det rätta samspelet mellan dig och din hund. Många timmars träning betyder också många timmars motion för dig. På träningsbanan krävs att du är aktiv och rör dig mycket. Det här är också en sort som är perfekt att ägna sig åt hela familjen tillsammans. Så ta med dig kidsen till närmaste agility-bana och sätt igång. Alla kommer att få en bättre och mer samspelt relation och familjebanden kommer att stärkas av gemenskapen i träningen. När ni tränat tillräckligt är det dags för att börja tävla och det kommer att bli ett roligt äventyr för hela familjen inklusive er fyrbenta familjemedlem.

Agility

Freestyle

Här får du och hunden visa upp ert samspel tillsammans till passande musik. Den här sporten som kommer från USA blir snabbt allt mer populär här i Sverige. Allt fler hundägare upptäcker hur roligt det är att röra sig tillsammans med sin hund. Efter som att det du själv som bestämmer programmet så bestämmer du även hur aktiv du själv vill vara. Freestyle är som en slags lydnadsträning till musik. Du och din hund tränar in ett program som ni sen visar upp för ett gäng domare. Rörelser som det kan handla om är att snurra runt, låta hunden gå slalom mellan dina ben och att hoppa tillsammans. Vill du ha mer rörelse väljer du snabbare musik och tränar sen in rörelser till den.