Endorfinerna sprutar – med träning kommer lyckan!

Att man mår bra av träning är ingen nyhet. Varför mår vi så bra när vi tränat? Såklart finns det många förklaringar till detta där man kan se både psykologiska och kroppsliga vinster.

Glädjehormon i överflöd

När vi tränar frigörs ett hormon i kroppen som heter endorfin. Man pratar om endorfinpåslag vilket kan jämföras med adrenalin, som också i viss mån frisätts i kroppen vid träning beroende på vad och hur du tränar. Endorfinerna bildas bland annat i hjärnans belöningscenter. Endorfinerna frisätts sedan i kroppen när du tränar, äter något gott, har sex eller lyckas med något stort vi längtat efter. De ger dig lite av ett lyckorus, du känner glädje i hela kroppen och det gör dig såklart sugen på att få tillbaka den känslan fler gånger vilket är hjälpen till att fortsätta med träningen. Adrenalin ger i sin tur också glädje fast kan även utlösas av rädsla. Adrenalinet ger dig en så kallad kick om du tex ska göra något du tycker är lite läskigt eller något du längtat länge efter,

Sätt upp mål

Att sätta upp och nå mål är ett sätt att känna sig nöjd med sin prestation och därmed lura kroppen till lite extra endorfiner. Om du hittar känslan av lugn och att du själv gör något bra genom att lyckas med det du tar dig för så kommer endorfinerna som ett brev på posten. Du får mer ork inte bara till vidare träning utan även till livet i största allmänhet. Du orkar umgås med vänner och hitta på roliga saker som ger dig ännu mer glädje. Det blir en fantastiskt god cirkel av gott humör och glädje!

Endorfiner mot depression

Många som lider av depression får rådet av sina psykologer eller terapeuter att börja träna eller prova någon annan form av träning för att få en ny kick. Detta såklart för alla de goda effekter man faktiskt vet att träning ger. Nu är det såklart inte bara endorfinerna som gör att träning är bra för dig utan såklart är de vanliga hälsovinsterna fortfarande kanske de största, men man kan inte säga annat än att glädje gör så mycket gott i en människa att det är svårt att inte se följdeffekterna av den glädjen. Just med depression kan träning ge många vinster förutom just endorfinerna som kan vara ett substitut mot tabletter. Bara genom att komma ut och ta en promenad får du inte bara endorfinerna utan även frisk luft och motion. Alla dessa små bitar kan leda till att du snabbt kan bita din depression i rumpan och komma ut som en starkare människa på andra sidan.

Olika gräns för endorfinpåslag

Alla människor har olika gräns för var endorfinet slår in vid olika tillfällen. Vissa människor får endorfinpåslaget först vid riktigt hård träning medan andra kan få det redan vid ett ganska lågt tempo. Det sägs att man kan träna upp sina endorfiner, men det lämnar vi till en annan artikel. Försök hitta ditt endorfinpåslag och nyttja det till max och ta vara på all glädje och alla sköna känslor som kommer i kroppen!

Olika gräns för endorfinpåslag