Att träna tillsammans med barnen

 

Att ge sina barn en sund inställning till kropp, träning och kost är otroligt viktigt, men samtidigt otroligt svårt. Många föräldrar pressar sina barn i idrotter för att nå mål och kanske till och med stjärnstatus, men där handlar det inte om sund inställning till träning utan det blir mera maniskt och kan sluta med att barnen blir trötta på idrotten och slutar istället.

Sund inställning till motion och kroppsideal

Att ge barnen en sund inställning till kropp och träning handlar mer om att inte pressa utan att försöka på ett normalt sätt infiltrera det hela i livet och vardagen redan från unga år. Att träna tillsammans med barnen från det att de är små är en bra grund i det hela. Att sedan som familj skapa goda matvanor istället för att periodvis köra på olika dieter ger barnen en trygg syn på mat. I dagens samhälle finns en otrolig hets kring kroppen och olika skönhetsideal. Alla ska se likadana ut, helst trådsmala från topp till tå. Många försöker ändra denna bild men det sitter långt inne och idealen har lätt att slå igenom dessa försök då det är så ingrott att det är på ett visst sätt det ska se ut. En sund kropp behöver inte nödvändigtvis vara trådsmal!

Bestäm aktivitet tillsammans i familjeråd

Att träna tillsammans med barnen kan bli en rolig familjesyssla och rent av mysigt och roligt. Vad man ska träna eller göra är helt upp till familjen att bestämma. Kanske man har ett familjeråd där man bestämmer olika aktiviteter eller lägger upp ett schema för vem i familjen som ska välja aktivitet från gång till gång. Att springa tillsammans i skogen kan ge mycket på många sätt till hela familjen. Frisk luft och motion är självklart men man kan även lära sig massor på köpet. Man kanske stannar på en paus under passet och pratar om olika saker i naturen och får ut ytterligare av stunden tillsammans.

Hitta familjens gemensamma intresse och utveckla det tillsammans

Cykla, spela fotboll, promenader, gym eller dans är exempel på andra aktiviteter som är roliga att göra tillsammans. Kanske finns något särskilt intresse i familjen som man kan utveckla tillsammans? Kanske gillar ni jakt, då är en idé att lägga upp er träning tillsammans kring det temat. Ta långa promenader eller hela dagar i skogen där ni diskuterar och förbereder er för jakten. Gillar ni fotboll så kan ni lägga upp ert program kring det och göra saker som att gå tillsammans och se på ert favoritlag. Det finns massor av skoj att göra tillsammans med barnen för att ge dem en sund inställning till livet och träning!

Hitta familjens gemensamma intresse och utveckla det tillsammans

Det viktigaste av allt i detta är att hålla det på en nivå så att det förblir roligt! Tänk på att inte skapa måsten för då är risken stor att det inte blir varaktigt! Ha kul ihop och laga god och rolig mat tillsammans för att bibehålla glädje och sundhet även i maten!