Att träna med diabetes typ1

Att få diagnosen Diabetes Typ 1 är ett hårt slag för alla! Det är en tuff sjukdom som kräver en stor förändring i livet. Du måste ha koll på ditt blodsocker varje sekund av dygnets alla timmar. För idrottande människor blir det en än större utmaning!

Kroppen kräver insulin

Kroppen kräver insulin oavsett vad du ska göra. Får inte kroppen insulin blir det livsfara då kroppen försuras och ketoner bildas. Har du Diabetes typ 1 tillför kroppen inget insulin av sig självt utan du måste tillföra detta med hjälp av spruta eller insulinpump. Du måste då veta exakt hur mycket du ska tillföra för att blodsockret ska vara stabilt. Tillför du för mycket insulin blir blodsockret för lågt och du riskerar att bli så låg att du svimmar och kan då hamna i koma. Tar du för lite insulin går inte blodsockret ner och du blir inte av med ketonerna och du kan behöva läggas in på sjukhus för att få hjälp med detta. Förloppet för att läget ska bli riktigt akut är något längre vid höga värden än vid låga.

Äta rätt vid träning

Att äta rätt och dosera rätt mängd insulin till maten är svårt för en diabetiker även när denne inte ska träna. När det även ska räknas in träning i ekvationen blir det hela än svårare. Varje diabetiker räknar själv ut sina doser för att veta vad just dennes kropp kräver för olika mat och aktiviteter. Utöver detta ställer hormoner och livet i allmänhet till att det krävs olika mycket vid olika tillfällen. Vid träning behöver kroppen energi och därför mat. En diabetiker kan då behöva minska mängden insulin vid målet före träningen för att energin ska räcka under hela passet. Ibland är det ändå inte tillräckligt utan det kan behövas något extra under passet. Mat som upptas långsamt i kroppen brukar vara att föredra för diabetiker just för att de räcker länge och utsöndrar kolhydrater i kroppen under lägre tid. Det pratas ofta om snabba och långsamma kolhydrater och det är en av de viktigaste faktorerna för en diabetiker att ta hänsyn till. Lägg sedan till fett för att ytterligare förlänga processen i kroppen då fettet saktar ner även de snabba kolhydraterna.

Diabetiker i eliten

Diabetes typ 1 är absolut inget hinder för att komma upp till elitnivå. Det finns många exempel på idrottare på hög nivå som har sjukdomen. Med en positiv attityd och med rätt vilja och hjälp kan man ta sig hur långt som helst trots sin sjukdom. I Sverige jobbas det mycket med diabetes och idrott, mycket tack vare Robin Bryntesson och hans engagemang med Sockertoppen. Robin har själv varit i den absoluta eliten i längdskidåkning och arbetar idag med att hjälpa ungdomar se positivt på sin sjukdom och nå ut i samhället med information om vad sjukdomen betyder. Inga hinder är för stora utan det gäller bara att hitta vägarna för att nå sitt mål. Diabetes gör det svårare, men du kan absolut nå eliten ändå!

Diabetiker i eliten