All träning är bra träning

När det gäller att börja träna, eller att återuppta träning som av någon anledning inte blivit av på ett tag så möter man olika hinder beroende på varför man slutat träna. Det finns några saker som är viktigare att tänka på än andra. Det viktigaste är framför allt att man har koll på varför träningen inte blivit av på ett tag. Beror det på en skada eller handlar det bara om att man tappat lusten? Orsaken är viktig för att förhindra att samma sak händer igen.

Avbrott på grund av skada eller operation

Beror avbrottet på en skada är det viktigt att man tar det varligt och lyssnar på de råd man kanske fått av en sjukgymnast eller läkare. Man kanske fått ett träningsprogram som ska följas under en tid och då är det otroligt viktigt att man gör det för att inte riskera följdskador eller att läkandet inte går som det ska. Ofta följer rehabiliteringsprogram samma mönster för olika personer som haft samma typ av skada eller operation. Det kan dock variera lite beroende på om man har olika förutsättningar i form av olika historia vad gäller idrott och träning.  Även kroppsliga och muskulära förutsättningar kan variera.

Bristande intresse eller motivation

Beror avbrottet på bristande motivation eller intresse blir begränsningarna inte så stora utan då handlar det mer om att hitta en form av träning som kan bli hållbar. Problemet med en nystart på träningsfronten är ofta att det är jätteroligt och peppande till en början men allt eftersom tiden går så finns risken att det blir tråkigt eller monotont och man frestas att hoppa över tillfällen. Till slut har man sedan hoppat över så många att man återigen står inför en nystart.

Hitta den träning som blir din livskamrat

För att din träning ska bli hållbar och något du fortsätter med, förhoppningsvis resten av ditt liv, gäller det att hitta något som du tycker är både givande och roligt. Fundera först igenom vad du vill ha ut av din träning, handlar det om vardagsmotion för att hålla kroppen i trim eller har du tankar på att klara av ett tävlingsmål som till exempel Vasaloppet. De två alternativen kräver såklart väldigt olika träning men behöver ändå följa samma princip. Det ska vara träning som är rolig samtidigt som den är givande. Det man ska ha helt klart för sig är dock att all träning som blir av är bättre än ingen träning alls!

Hitta den träning som blir din livskamrat

Du kan få massor av hjälp att lägga upp din träning via nätet. Det finns sidor med färdiga träningsprogram eller sidor där du kan köpa tjänsten och få ett program utformat precis efter dig och din kropp och förutsättningar. Vill du ha hjälp utanför datavärlden är det enklaste att leta upp ett gym i din hemstad och där fråga dig fram hur man går tillväga för att få hjälp att lägga upp ett träningsprogram. Du får då oftast hjälp av en personlig tränare som kan följa dig genom ett eller flera pass beroende på hur mycket hjälp du vill ha. Det finns en träningsform för alla!